Informatie over tulpenbollen

Image

Waarom kiezen voor biologische tulpenbollen?

Als je tulpenbollen wilt eten, is het belangrijk om  biologische tulpenbollen te kiezen. Die zijn gegarandeerd vrij van schadelijke stoffen. De regelgeving voor wat betreft gewasbeschermingsmiddelen in de gangbare bollenteelt is er niet op aangepast dat het product gegeten wordt.


Het verschil tussen botanische tulpenbolletjes en de grote tulpenbollen

De meest gangbare tulpenbol ken je wel. Maar er zijn ook botanische tulpenbolletjes die mooi te verwerken zijn in heerlijke gerechten. Een botanische tulp is een meer natuurlijke tulp: hij is kleiner, verwildert in de tuin en is aantrekkelijk voor bijen en vlinders. En in je gerecht!


Houdbaarheid tulpenbollen

Tulpenbollen zijn een echt seizoensproduct. In juni en juli worden ze gerooid en onder de juiste omstandigheden zijn ze tot eind december goed houdbaar. Ze moeten dan wel luchtig en droog bewaard worden – dus niet in een plastic zak.


Invriezen tulpenbollen

Na eind december gaat de smaak van de bollen sterk achteruit. Dan kun je ze beter niet meer gebruiken. Maar je kunt ze wel vóór die tijd invriezen! Ontdoe de bol van het donkere, harde vel. Kook ze 5-7 minuten en giet het water af. Laat ze drogen en afkoelen en doe ze in de vriezer. Let op: wacht wel totdat ze echt droog zijn, dan vriezen ze niet aan elkaar vast. Zo kun je ze later ook gemakkelijk per stuk ontdooien. En wat denk je van een bol in zoetzuur? Dit recept staat in het boek Eet smakelijke Tulp!


Image

Image

Zelf je eigen tulpen telen

Je kunt ook zelf je eigen tulpen telen. Plant de tulpenbollen in de herfst in je tuin of in een pot. De plantdiepte voor tulpenbollen is 10 cm, de onderlinge afstand tussen de bollen is ook 10 cm. Tulpenbollen hebben tijdens de winter een koude periode nodig om uiteindelijk in bloei te komen. Het is belangrijk dat ze niet bevriezen. Bewaar potten dus in een koude, vorstvrije schuur. Staan je bollen in de tuin? Dek ze dan af met een dikke laag boombladeren of stro, om bevriezing te voorkomen.

Als de tulpenbloemen in het voorjaar bloeien, kunnen ze ook gegeten worden. Na de bloei kop je de restanten van de bloem af. Dat zorgt ervoor dat de bol goed groeit komt:  de energie gaat naar de bol en niet naar de ontwikkeling van zaad.
Als het blad van de tulp is afgestorven, kunnen de bollen worden gerooid. Je zult dan een dikke hoofdbol tegenkomen met wat kleine bolletjes. De grote bol kan gegeten worden, de kleintjes ontdoe je van de oude velletjes en laat je drogen op een luchtige plek. Die kun je dan in november planten, zodat er weer een nieuwe bol ontstaat met kleintjes erbij.


Waarschuwing

Mensen met een overgevoeligheid of allergie voor tulpen, tulpenbollen of tulipaline wordt afgeraden om tulpenbollen te eten.