Kooktips weetjes

 

Fruiten hoe doe je dat en wanneer is je vet heet genoeg ?

Een ui of tulpenbol fruiten doe je als volgt: verhit een koekenpan met roomboter of plantaardige olie. Om te testen of je vet heet genoeg is, doe je er een druppeltje water in. Als het gaat spetteren, kan je gesneden tulpenbol of ui erin zonder dat het vastbakt. Let wel op dat het bakken niet te hard gaat, want dan brandt het aan. Blijf omscheppen voor het beste resultaat. Je gerecht is klaar als je bol of ui een lichtbruin randje heeft. Door te fruiten komt de fijne smaak goed tot zijn recht en hoef je geen zout te gebruiken.

Image
Image

Proeven

Een goede manier om te proeven of een gerecht een volle smaak heeft, is om je ervan bewust te zijn of je op alle delen van de tong iets proeft. Als het puntje van je tong niets proeft, is de maaltijd te flauw en kan je iets zout toevoegen of andere kruiden. En de smaak heeft ook alles te maken met de geur. Ruik, voor je proeft, aan je gerecht. Een volle smaak zorgt ervoor dat de smaakpapillen van je tong gelijkmatig worden geprikkeld in combinatie met een bijbehorende geur.

Combineren

Als je smaken wilt combineren, kun je het beste eerst een hapje van het ene nemen en dan het andere ruiken. Dan weet je eigenlijk al hoe het wordt. Of neem een klein hapje van de dingen die je wilt combineren. Om tussendoor je smaak te neutraliseren kun je een stukje brood eten. Proef tijdens het koken een paar keer, en zeker ook vlak voordat je de maaltijd opdient.


Gebruik je fantasie

Als je een bepaald ingrediënt niet zo lekker vindt, zorg dan dat het in ieder geval niet overheerst qua smaak. Of laat het gewoon weg en vervang het door iets anders. Het is leuk om nieuwe smaken te ervaren, maar het is ook leuk om je eigen draai aan een recept te geven!

Basis voor warme saus

De basis voor een warme saus is een roux. Dat maak je als volgt:

Smelt 50 gram boter op laag vuur. Voordat de boter verkleurt, voeg je 50 gr. bloem toe, geleidelijk en al roerend. Alle bloem moet worden opgenomen door de boter. Blijf roeren in het papje zodat de bloem gaar wordt. Dit duurt enkele minuten. Giet dan al roerend met een garde langzaam, in etappes, 500 ml. bouillon er bij. Zodra het vocht er bij komt, verandert het papje in een deeg. Doe er zo veel vocht, bij tot de saus de gewenste dikte heeft. Breng je saus op smaak met kruiden.

Variaties: Wil je een meer romige saus? Vervang dan een deel van de bouillon door room. Kerriesaus maak je door de kerrie in het begin al bij de boter te voegen (een eetlepel kerrie en een koffielepel paprikapoeder). Voor kaassaus vervang je de bouillon door melk en roer je geraspte kaas door je basissaus. Als je verse kruiden gebruikt, voeg je die als laatste toe.


Image

Zout

Gebruik zout altijd met mate, dan proef je de ingrediënten veel beter! Minder zout, daar wen je echt snel aan. Er zijn verschillende soorten zout: JoZo, Himalayazout, Keltisch zeezout, zeezout uit allerlei verschillende gebieden van de aarde – zelfs zwart zout. Bij JoZo zout is extra jodium toegevoegd. Dat heeft als voordeel dat je geen jodium tekort krijgt. Himalayazout en de zeezouten hebben allemaal hun eigen sporenelementen. Welke de beste is? Het gaat vooral om variatie en diversiteit. Schaf gewoon verschillende soorten zout aan en gebruik die afwisselend. Zo krijg je een variatie aan sporenelementen binnen!


Zoet

Van suiker zijn ook verschillende soorten, met verschillende smaken. Suiker met zo min mogelijk bewerkingen is het meest positief – of het minst ongunstig. Want ook bij suiker geldt: wen jezelf eraan om er niet teveel van te nemen. Suiker ontregelt je bloedsuikerspiegel. Proef eens het verschil tussen de verschillende soorten suiker: witte kristalsuiker, rietsuiker, palmsuiker, maar ook de verschillende siropen zoals ahornsiroop, kokossiroop, agavesiroop, stroop, appelstroop en honing – allemaal soorten met hun eigen karakteristieke, zoete smaak. Proef en probeer de verschillen.


Kruiden

Kruiden pluk je natuurlijk het liefst vers uit eigen tuin. Alle kruiden hebben hun eigen positieve krachten, qua smaak en gezondheid. Maar er zijn ook vele (on)kruiden die je kunt eten. In het vroege voorjaar zijn er bijvoorbeeld veldkers en de topjes van brandnetel (even overgieten met kokend water). Vogelmuur is heerlijk in de sla! Paardenbloemblad (niet te veel vanwege de bittere smaak) en hondsdraf geven een gezonde thee. Zevenblad is gekookt goed te eten en het ruimt nog lekker op in de tuin ook. De wortels van het geel nagelkruid kunnen gedroogd worden en smaken licht naar kruidnagel. In het Romeinse recept in dit boek wordt het ook gebruikt. Kruiden fijnknippen gaat het handigst met de schaar!


Au bain-marie

Bij au bain-marie vul je een grotere pan met water. Zet hierin een kleinere pan zodat de kleine pan door het water van de groter pan wordt omgeven. Verwarm het water. Op die manier wordt de kleinere pan warm en kan zo nooit heter worden dan het kookpunt van water (100 graden).


Image